Tusenfryd

«Vil vil til Tuuuuusenfryyyd!» – hvem har vel ikke hørt denne korte setningen bli ropt ut av ungene sine? De fleste av oss hører den hvert eneste år, og det er ikke mye man får gjort! Det er bare å ta turen til Tusenfryd, hele Norges elskede fornøyelsespark. Dette er en av de største parkene av sitt slag i Norden, og besøkes av rundt en halv million fornøyde nordmenn hvert eneste år. Totalt sett har Tusenfryd blitt besøkt over ti millioner ganger siden den beskjedne åpningen i 1988, og teller nå hele 31 ulike fantastiske attraksjoner. Vi har alle en favorittattraksjon på Tusenfryd, og kommer gjerne tilbake hvert eneste år for å nyte suget i magen. Tusenfryd står på 580 mål i Ås kommune, like ved Vinterbro og en snau halvtimes kjøring fra Oslo sentrum. Tusenfryd har egne busser som plukker opp glade, positive mennesker på Oslo sentralstasjon og tar dem rett til inngangen. Tusenfryd eies forresten av Parques Reunidos, et spansk selskap som også eier Bø i Sommarland, Skandinavias største utendørs vannpark.

Historien bak Tusenfryd

De som bor i området husker kanskje den første dyreparken som åpnet ved Vinterbro. Denne eksisterte i over tretti år, og både barn og voksne kom ofte hit for å se de første eksotiske dyrene på norsk jord – kameler og apekatter var blant de største attraksjonene. Men på midten av 80-tallet ble dyreparken nedlagt, og året etter kom planene om å bygge en ordentlig fornøyelsespark på samme sted. Etter over ett og et halvt år med bygging og landskapsdesign sto parken endelig klar, og de første gjestene begynte å pøse inn sommeren 1988. Totalt ble nesten to hundre millioner kroner investert i byggingen av fornøyelsesparken – ingen andre fornøylsesparker i Norge kommer i nærheten av denne summen. Eller arealet, for den saks skyld. Allerede det første kom over fire hundre tusen mennesker på besøk, og siden dess har parken nesten blitt et symbol på velferden i Norge. Folk kommer hit for å feire, for å kose seg, for å hygge seg med familien, for å nyte alt det gode Norge har å by på – inkludert den utsøkte maten og det gode været.

Populære attraksjoner

Tusenfryd har for øyeblikket over tretti forskjellige attraksjoner, ikke medregnet restauranter, parker og andre morsomme ting i området. Gjennom årene har en rekke andre attraksjoner kommet og gått – det er dette som er en av de største grunnene til å besøke Tusenfryd hvert eneste år. Nye attraksjoner dukker opp, altså kan man alltid prøve ut noe nytt når man er på besøk. Noen husker kanskje Akrobaten, eller Dragen? Disse ble borte etter henholdsvis 2007 og 2011. Disse to var på plass allerede ved åpningen, og var folkekjære attraksjoner gjennom en rekke år, men måtte altså gjøre plass for fantastiske, nye berg- og dalbaner og lekeplasser. Nå om dagen er det SuperSplash, ThunderCoaster og SpeedMonster som er favorittene blant de besøkende. Den røde Loopen er forresten fortsatt på plass, etter tretti år som en populær attraksjon.

Underholdning på Tusenfryd

Gjennom hele sommeren er det alltid noe moro å gjøre på Tusenfryd, og nå snakker vi ikke bare attraksjoner. Her finner man nemlig ofte kule konserter, festivaler og show – både for de aller minste, for ungdommer og for eldre unger. Blant annet har man et Halloweenshow som virkelig kan skremme vettet av den intetanende tilskueren, samt et Burnout Stuntshow der man får en vanvittig oppvisning av et italiensk stunt-team med både action, drama og humor. Profesjonelle stuntsjåfører i ti ulike biler og et par motorsykler viser frem sine ferdigheter til et måpende publikum. Tusenfryd er altså alt i ett – en park for alle, der du får opplevelser som garantert vil sette seg på hukommelsen. Vi har vel alle våre minner fra Tusenfryd, har vi ikke?